Blagajeva dežela,

igrivo zaledje Ljubljane

 

Občina Dobrova - Polhov Gradec leži na obronkih Ljubljanskega barja in se razteza globoko v Polhograjsko hribovje. Le korak stran od mestnega vrveža nas vabijo neokrnjena narava in slikoviti kraji, bogati s kulturno dediščino.


Butajnova

Na planoti na zahodnem delu Polhograjskega hribovja leži gručasta vas Butajnova z lepo ohranjenim vaškim jedrom. Posebno zanimiv je pokrit vaški vodnjak v obliki mlekarske kangle.

PREBERI VEČ

Polhov Gradec in okolica

Polhov Gradec, naselje z bogato kulturno zgodovino, leži v osrčju Polhograjskega hribovja, kjer se rečici Božna in Mala voda zlijeta v reko Gradaščico.

PREBERI VEČ

Dobrova

Največje naselje in upravno središče občine leži na ravnici in na terasah nad reko Gradaščico na robu Polhograjskega hribovja.

PREBERI VEČ

Dvor

Vasica Dvor leži rahlo dvignjena nad reko Gradaščico. Maloštevilne hiše so strnjene ob dve cerkvici: ob manjšo cerkev sv. Nikolaja, ki je v temeljih starejša, in veliko cerkev sv. Petra iz 16. stoletja, ki je ena najlepših poznogotskih cerkva na Slovenskem.

PREBERI VEČ

Črni vrh

Jedro vasice Črni Vrh, ki naj bi ime dobila po temnih borovih drevesih, tvorijo strnjene hiše pod cerkvijo sv. Lenarta in samotne kmetije, raztresene po strmih pobočjih severozahodno od Polhovega Gradca.

PREBERI VEČ

Šentjošt

Vasica Šentjošt leži na skrajnem jugozahodnem delu Polhograjskega hribovja.

PREBERI VEČ

Pohodništvo


Z Dobrovskih ravnic se dvignemo v razgiban svet Polhograjskega hribovja, ki je priljubljena izletniška točka za pohodnike in kolesarje. Vrhovi in grebeni nam zaradi značilnih kamenin razkrivajo pravi kraški gorski svet. Slikovita narava in bogat rastlinski svet nam ponujata umik in uživanje v lepih razgledih ter vabita pohodnike na svoje vrhove. V zimskih mesecih si privoščite smuko na smučišču v Šentjoštu ali drsajte na pokritem drsališču v Gabrju.


Gradišče (530 m)
preberi več
Ključ (623 m)
preberi več
Krožne planinske poti okoli Polhovega Gradca
preberi več
Krožna pot okoli Šentjošta
preberi več
Pasja ravan (1020 m)
preberi več
Polhograjska Grmada (898 m)
preberi več
Polhograjska gora – Lovrenc (824 m)
preberi več
Vetrnik (554 m)
preberi več
Tošč (1021 m)
preberi več

Informativne table


Blagajeva pot nas vodi po kulturni in etnološki dediščini Polhovega Gradca. Njeno izhodišče je Polhograjska graščina, kjer pred stranskim vhodom v park stojijo table s predstavitvijo poti. Pot, na kateri so ob vsaki znamenitosti postavljene informacijske table, je speljana skozi vaško jedro in deloma po gozdni poti. Popotniku vzame dobro uro lahke hoje, v graščini je na voljo tudi knjižica z opisom poti.


Stražni stolp


 
Obmejni stolp v Suhem Dolu je stal na hribu Kovček, na Koširjevi domačiji. Zgradili so ga leta 1942. Da je nekoč na tem mestu stal 30-metrski stražni stolp, danes opominjajo le še betonski temelji, saj so leseno ogrodje razminirali. Na vrhu stolpa so nemški vojaki postavili pokrito nadzorno mesto, do katerega so vodile stopnice. Poleg stražne konstrukcije so vojaki postavili še bunker in vzpostavili telefonsko povezavo. 

Maketo stražnega stolpa si lahko ogledate v Koširjevi kašči, v Suhem Dolu.

Foto: Vili Koprivec